Prezentacioni Web sajt možete napraviti za 25 EUR

Često imamo upite za klasične prezentacione sajtove. To je stvar koju neretko uradi „komšijin mali“ za 50 EUR. Prezentacioni web sajtovi su postali sada već obavezna stavka svakog preduzetnika. To se apsolutno u potpunosti podrazumeva za velike kompanije.

Ovde možete pročitati kako da to uradite BESPLATNO, a u cenu od 25 EUR ulaze domen i hosting.

Da ne omalovažavamo kolege koji se ozbiljno bave WordPress-om. WordPress može da dostigne ozbiljne cifre kada se razvija namenska tema ili namenski dodaci. Sada pričamo o nekoj najjednostavnijoj varijanti i načinu na koji Vi to možete sami da uradite. Imajte u vidu da, ako budete imali neke specijalne želje da ćete morati da angažujete nekoga ko se time ozbiljno bavi.

Sa obzirom da je konkurencija za izradu standardnih prezentacionih web sajtova, mi smo odlučili da se ni ne bavimo njima. Što kažu: „Mala bara puna krokodila.“ Svako ko je tek ušao u programerske vode je naučio da „isklikće“ WordPress prezentacioni sajt.

Da se podsetimo: WordPress je jedna od najpopularnijih platformi na kom se nalazi preko 34% svetskih web sajtova. Možete pročitati zašto Internet prodavnica NE TREBA da bude na WordPress-u. Ukoliko se niste pronašli u tom članku, predlažemo Vam da uz malo muke napravite sami sebi sajt. Poslednjih godina sve više srećemo sajtove koji su u usnovi bazirani na WordPress platformi. Ako se pogleda unazad, WordPress je stekao popularnost što je u samom početku bio daleko sigurniji od naširoko rasprostranjene Joomla CMS-a.

One click prezentacioni Web sajt

U današnje vreme postoji mnogo gotovih sistema gde „iznajmite“ svoj prezentacioni Web sajt ili neku prodavnicu, tu nastaje problem što Vi uopšte nemate kontrolu nad većinom stvari, a vlasnik tog sistema može da upralja Vašim sajtom i da Vas uslovljava na razne uslove.

Često u jeftinoj verziji dobijete samo najosnovnije stavke, a ako želite nešto što Vam je potrebno morate debelo da platite. Ukoliko se ipak odlučite, evo dva najpopularnija sistema:

  1. Shopify je sistem za generisanje Internet prodavnice. Jednostavno unesete proizvode i osnovne podatke i gle čuda – imate sajt! Problemi dolaze kada krenete sa korišćenjem. Videćete da Vam treba xyz dolara svaki mesec da bi sajt korektno funkcionisao.
  2. Wix je sistem za generisanje prezentacionih web sajtova.
Prezentacioni Web sajt
Prezentacioni Web sajt

Prezentacioni Web sajt napravite sami koristeći sledeće korake

Ovde je kratko uputstvo koje korake da preduzmete, a Internet je prepun uputstava za WordPress. Šta god da želite da uradite u WordPress-u, sigurno ćete naći uputstvo za to.

Izbor hostinga

Ekspanzijom WP-a postalo je jasno da je upravo on sledeća meta raznih exploita, hakerskih napada i svih onih velikih problema koji mogu uticati na to da vam sajt ne radi kako treba ili bude hakovan ili se nađe na black listi anti-virusa ili browsera.

Često se WordPress sajtovi sporo učitavaju. To je često razlog zbog loših plugina ili loše optimizovanih tema. Još češće se dešava da je izbor hosting provajdera loš jer nisu svima optimizovani serveri za WordPress. Na tržištu se javila velika potražnja za hosting provajderima koji su specializovani za WordPress hosting.

Jedan od takvih provajdera je HostArena. Oni su uspešno savladali način na koji mogu da obezbede sajt. Sa druge strane zbog silnih provera firewalla i drugih zaštita koje rade u realnom vremenu trude se da ne uspore učitavanje sajtova.

Kao hosting kompanija su zaštitili svoje klijente od svih pretnji. Višeslojna zaštita sajtova klijenata, kao i samog servera će Vas činiti bezbednim. 

Svaki upit ka serveru se skenira i sa našim WAF pravilima. Ukoliko se neki upit poklopi sa onim koji je potencjialno opasan sigurnosni sistem će zatražiti CAPTCHA verifikaciju posetioca. Provera logova na dnevnom nivou je neophodna. Ukoliko se na serveru dešava nešto sumnjivo, treba pojačati kontrolu. Po potrebi se blokira IP adresa koja je potencialna pretnja. Sajt se proveri da li ima neki maliciozni kod koji može da ugrozi sigurnost naloga.

Takođe, svaki fajl koji se uploaduje na server prolazi kontrolu. Zaraženi fajlovi se odmah bripu, a administrator servera upozoren na iste.

Lokacija servera

HostingArena serveri se nalaze u najboljem Data Centru u Srbiji, a to je Telenorov data centar. Lokacija servera je prilično bitna da je blizu najčešćih korisnika. Znači za srpske posetioce bi to bilo idealno da bude u Srbiji. Mada nije problem iako se nalazi i u nekoj drugoj državi u Evropi.

Često se dešava da neke „hosting kompanije“ zakupe VPS server od neke strane Američke kompanije i zapravo su od krajnjih korisnika jako udaljeni serveri.

Izaberite domen

Najčešće je za preduzetnike izbor domena isti kao i naziv preduzetničke radnje. Neretko naziv bude i delatnost kojom se bavite. U Srbiji su najčešće nazivi domena sa .rs jer ih po samom nazivu potencijalni kupci lako lokalizuju.

Osnovni kriterijum je da je domen koji želite da zakupite slobodan. Dostupnost domena možete proveriti i na RNIDS-u.

Za ostale domene možete proveriti dostupnost preko WhoIS servisa.

Instalirajte WordPress prezentacioni Web sajt i izaberite temu

Instaliranje WordPress-a možete izvršiti jako lako, a ukoliko se ne snađete kontaktirajte podršku HostArene.

Prezentacioni Websajt može izgledati jednostavno izborom jedne od već instaliranih tema koje dolaze uz sam WordPress. Ukoliko Vam se ta tema ne sviđa, možete izabrati neku besplatnu temu ili kupiti Premium WordPress temu.

Jedna od najpopularnijih platformi za trgovinu Premium temama je ThemeForest. Naravno, bitno je da izaberete temu koja je za WordPress.

Svaka premium tema dolazi sa uputstvom za instalaciju i podešavanja teme zavise od svake zasebno. Ispratite uputstva i uživajte u svom novom sajtu!

Premium teme najčešće koštaju od 10 do 100 dolara.