Internet prodavnica – Zašto NE TREBA da bude WordPress?

Ovo je tekst iz mog programerskog ugla na osnovu dugogodišnjeg iskustva u razvoju E-Commerce sistema, automatizacije procesa prilikom oglašavanja i obradi narudžbi, kao i sinhronizacijama sa raznim poslovnim softverima.

Da krenemo od početka: WordPress je odlična platforma, što potvrđuje to da 34% svih sajtova na svetu se nalazi baš na WordPress platformi. Osnovna namena WordPress-a je da pokreće Blog, a ne da da bude Internet Prodavnica. 50-60% CMS-ova na Internetu se nalazi baš na WordPressu. Razvijeni su mnogi dodaci i zbog toga je postao i najpopularnija platforma. Uređenje sadržaja WordPressa je lako uz stotine dodataka koji se već godinama razvijaju.

Čak i naš Blog na kom čitate ovaj članak se nalazi na WordPress-u. Naravno, naš sajt nije Internet prodavnica, a zbog brzine izrade sajta smo se odlučili za WordPress platformu.

Takođe mislim da je odgovor na isto to pitanje isto kao i odgovor na pitanje: „Zašto obućar uvek ima probušene cipele“.

Hajde malo još da nahvalimo WordPress pre nego što krenemo sa njegovim lošim stranama.

Postoje mnogi dodaci za WordPress koji su besplatni, mada većina zaista neophodnih stvari moraju da se „dokupe“. Prednost najpopularnijih dodataka je što se često ažuriraju i prate tehnološke inovacije, što je posebno bitno za SEO.

Jedan od najpopularnijih dodataka na WordPressu je i Yoast SEO. On će Vam pomoći da pišete kvalitetnije članke vodeći Vas kroz svoje tunele za pisanje fokusirano na određenu ključnu reč.

Internet Prodavnica

Internet prodavnica na WordPress-u – WooCommerce

Internet prodavnica na WordPressu se najčešće pokreće instaliranjem WooCommerce open-source dodatka. Za njega su neretko optimizovane mnoge teme koje možete kupiti na ThemeForest-u. Premium WordPress teme možete kupiti još na mnogo mesta. WooCommerce je osnovan 27.09.2011. od tada se svakodnevno razvija. Osim osnovnog dodatka uz njega možete kupiti i druge dodatke za Vašu prodavnicu prema potrebi koji se jako lako mogu instalirati.

(Ne) Sigurnost Vaše Internet prodavnice

Iako je WordPress platforma koja se jako brzo ravija, postoji mnogo dodataka koji će poboljšati sigurnost Vašeg sajta. Problem tako rasprostranjene platforme je u isto vreme i to što je jako često na meti hakera. Oni mnogo lakše mogu da uvide „rupe“ kroz koje mogu da uđu u Vaš sistem. Postoje mnogi botovi koji često pokušavaju da ubace neki virus, malware ili jednostavno da spamuju sa svojim komentarima. To često rade da bi privukli Vaš saobraćaj ka sebi. Jedan od dodataka koji može da Vam pomogne prilikom zaštite je Wordfence.

Internet prodavnica na WordPressu – (Ne) Kompitabilnost dodataka i tema

Često se desi da za potrebe funkcionalnosti Vašeg sajta jednostavno morate da modifikujete određeni dodatak ili da instalirate ili čak kupite nekoliko njih. U jednom trenutku sve „ušuškate“, sve „funkcioniše“ i Vi ste srećni, ali eto izbaci WordPress jedno ažuriranje i pola dodataka prestane da Vam radi. Ili jednostavno se ažuriraju neka tema ili neki drugi dodatak i ceo sajt prestane da radi.

Veoma je bitno držati dodatke, WordPress i temu ažurne jer sa svakim ažuriranjem je rešen neki od problema koji će Vam poboljšati rad sajta.

Brzina sajta
Brzina rada

Brzina rada i arhitektura baze

Osnovna arhitektura baze WordPress-a je namenjena za Blog, pa je za potrebe WooCommerce-a prilagođena postojeća struktura. Za jedan proizvod postoji neretko na desetine unosa u bazu umesto da su postavljena samo određena polja koja su potrebna kao kolone. S druge strane, WooCommerce je napravljen za različite tipove proizvoda i samim tim je nemoguće predvideti drugačiju strukturu baze.

Marketing, remarketing i automatizacije Web Shop-a

Često Internet prodavnice brzo prevaziđu neki standardni broj narudžbi i onda je potrebno automatizovati neke od procesa što je često prilično komplikovano kada se radi o WordPress-u. Internet prodavnica se često mora integrisati sa kurirskim službama, sistemima za plaćanje, kao i sa lokalnim knjogovodstvenim softverima. Da stvar bude još teža, često klijenti ne koriste samo lager za Internet prodavnicu nego i za maloprodaju u prodavnicama, kao i za veleprodaju, pa se tu moraju napraviti sistemi za laku i brzu promenu lagera.

Promena lagera često iziskuje i kontrolu reklama, jer želite da ponudite svojim kupcima sve što imate, a ako nešto brzo prodate onda više ne želite da trošite novac na reklamu za nešto što nemate. Za to se koriste dinamički fidovi.

Remarketing na Internet prodavnicama je postao osnovna stavka svake digitalne marketinške strategije. Kako bi to funkcionisalo osim feed-ova morate implementirati i Facebook Pixel, Google remarketing tag i slično. Za ove stvari je možda najbolje da se posavetujete sa jednom od Vaših agencija.

Marketing
Marketing

Ako neću da mi Internet prodavnica bude na WordPress-u šta činiti?

Svim našim klijentima predlažemo da urade namenski iskodiran sistem koji je strukturian samo za njihove potrebe. Na taj način se može lako unaprediti sistem, brzo radi, brzo se učitava, brzo se unapređuje i znatno je sigurniji od WordPress-a.

Sve optimizacije, unapređenja koje klijent želi se onda lako mogu uraditi. Mogu se kreirati namenski izveštaji, upozorenja, automatska slanja SMS poruka, E-Mailova, sinrhonizacije, feedovi ne samo za Facebook i Google nego i za mnoge druge kao što su Amazon, Zalando, Channel Advisor i slično.

Napomena

Ovo nije naša promocija, ovo je samo tekst pisan sa tehničkog stanovišta. Naravno, WordPress itekako ima svojih prednosti, ali nikada ne može biti bolji za određenu namenu od kvalitetno napisanog namenskog sistema.

Ukoliko želite WordPress sajt sa nekoliko proizvoda na WooCommerce-u, mislimo da ni to nije pogrešno, ali jednostavno mi imamo drugačjiji stav i za WordPress možete angažovati bilo koju drugu agenciju da Vam uradi, a možete i Vi sami uz nekoliko tutorijala.